Москва ще постави въпроса за нуждата от поддържане на дипломатическо присъствие

...
Москва ще постави въпроса за нуждата от поддържане на дипломатическо присъствие
Коментари Харесай

Заместник на Лавров: Ще обмислим дипломатическото си присъствие в България -

Москва ще сложи въпроса за нуждата от поддържане на дипломатическо наличие в България, в случай че управляващите на тази страна не преразгледат решението си за експулсиране на 70 чиновници на дипломатическото ведомство в страната. Това сподели пред кореспонденти в петък в интернационалния спорен клуб " Валдай " заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, представен от ТАСС.

Ние предупредихме, че в случай че това решение [за експулсиране] не бъде преразгледано, тогава пред управлението на Русия ще бъде подложен въпросът за опазване на нашето дипломатическо наличие и това, несъмнено, ще докара до нуждата от редуциране на българското дипломатическо наличие “, сподели зам.-министърът.

Според Грушко решението за изгонването " не се вписва в никакви рамки " и е освен неприятелско, само че и намерено враждебно.

Действията на Руската федерация в отговор на експулсирането на дипломати от България могат да бъдат радикални, а отговорността за това ще бъде на София, сподели Грушко. " Това е доста сериозна обстановка. И българската страна носи отговорност за всички последствия, които могат да бъдати радикални ", сподели зам.-министърът.

Във вторник българските управляващи оповестиха решението да експулсира от страната 70 съветски дипломати и механически чиновници на съветски дипломатически ведомства, които са оповестени за личност нон грата. Заедно с членовете на фамилиите им общо към 200 души би трябвало да изоставен страната до 3 юли, като на процедура ще бъде блокирана работата на съветското посолство в България и генералните консулства.

В четвъртък съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова изпрати нота до българското външно министерство с искане да бъде анулирано решението за оповестяване на 70 чиновници на съветските задгранични задачи за персони нон грата и неприемливи лица, заявявайки, че то е „ невиждано, клеветническо, безусловно голословно и провокативно, подкопаващо основата на връзките сред двете страни “. В петък посланикът съобщи, че ултиматумът към българското външно министерство е оставен без почитание и разгласи желанието си да сложи пред съветското управление въпроса за закриване на посолството в София.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР